• OBORI, UVATI ZA NOGE, BACI...

  Život je ionako ragbi, pa nek’ se dica nauče

  Stari plac ove je nedjelje bio pun mladosti i radosti, dječjih osmijeha… Drugu godinu u nizu Ragbijaški klub Nada organizirao je turnir u mini ragbiju u čast Mihovilu Rađi, svom pokojnom dugogodišnjem predsjedniku i treneru te zaslužnom članu splitskog sporta

  Turnir se održao za najmlađe pripadnike ragbijaške obitelji i pripadnike škola Nade, Čelika iz Zenice, Makarske rivijere, Sinja te nekoliko članova RK Brač i to u uzrastima do 6, 8, 10 i 12 godina. Slatko je bilo gledati djecu, pogotovo ovu najmanju, kako po travnjaku naganjaju jajoliku loptu koja je od nekih od njih gotovo pa bila i veća! A zanimljivo je bilo i do 12 godina jer u tom uzrastu curice igraju zajedno s dečkićima. Sve skupa se oko 160 djece okupilo na Starom placu u pravim proljetnim uvjetima. Čak je bilo i vruće ako ste duže stajali na suncu. Vrijeme je bilo kao “nacrtano”, kao da smo usred proljeća, a ne jeseni.

  – Dojmovi djece su sjajni. Neki su bili tu i prošle godine, a neki su tek počeli trenirati pa im je ovo sve nešto novo. Inače svake godine idemo u Italiju na sličan turnir, a sada ga napokon imamo i u Splitu. Djeca dobiju utakmice koje im nedostaju, ali najvažnije je da se djeca druže, to je ipak u prvom planu. Imat ćemo sad festivale u Makarskoj i Sinju u sklopu Prvenstva Hrvatske za mlađe uzraste – rekao nam je sportski direktor i trener Nade Luka Bjelanović dok su se oko nas na nekoliko manjih terena na Starom placu vodile bitke rivalskih momčadi.

  Tribalo je sve to i slikat’ – Obori, uvati za noge, baci! – dovikivali su treneri uz crtu, dok su se njihovi puleni nadmetali, bacali, borili, trčali… Sve to pod budnim okom roditelja koji su ponosno pratili svoju djecu, fotografirali ih i snimali. Jednoj ponosnoj mami na majici je pisalo “Rugby mom – like other mothers, but way cooler”, što bi značilo “Mama ragbijaša – kao druge majke, ali više kul”. Kako iz Nade ističu, cilj je ovog Memorijala popularizacija ragbija među djecom i njihovo druženje, ali isto tako i odavanje priznanja Mihovilu Rađi koji je cijeli svoj život posvetio razvoju ragbija u Splitu i Hrvatskoj. Ali i ne samo ragbija, jer poznato je da je Rađa i pisao pravilnike mnogih drugih sportova. Ovaj dječji turnir samo je jedan u nizu poteza kojim će ime Mihovila Rađe zauvijek ostati u mislima svih onih kojima su splitski sport i ragbi dragi. Nakon što su planirane utakmice završile, sudionici i njihovi roditelji nastavili su druženje uz ručak i kolače koje su pripremile vrijedne mame malih ragbijaša. Bila je to uistinu prekrasna nedjelja na Starom placu, a kako i ne bi bila kada ste na jednom mjestu mogli vidjeti preko stotinu djece zaljubljene u ragbi. Za kraj je možda najbolje ostaviti poruku s majice Luke Bjelanovića: – Život je i onako ragbi.

   

  Turnir se održao za najmlađe pripadnike ragbijaške obitelji i pripadnike škola Nade, Čelika iz Zenice, Makarske rivijere, Sinja te nekoliko članova RK Brač i to u uzrastima do 6, 8, 10 i 12 godina