• bit će premijera

  Studio za pjevanje i ples ‘Perlice’ od 1. veljače nakon pet godina vraća se u Gradsko kazalište mladih

  Studio za pjevanje i ples “Perlice” vraća se, barem jednim dijelom, na svoje ishodište, u Gradsko kazalište mladih Split.

  Potvrdili su nam to ravnatelj GKM-a Ivo Perkušić i voditeljica studija Ingrid Flesch. Kako je za sada dogovoreno, u GKM- u će biti svojevrsna podružnica studija za djecu iz užeg centra grada, a veliki studio na Splitu 3 također će nastaviti s radom, kao i ostali punktovi na kojima djeluje studio, koji je zadnjih godina znatno narastao.

  Ipak, povratak u GKM ima posebno značenje jer je čitava priča tu i započela, još 1996. godine. U studiju u GKM-u skladateljica Ingrid Flesch i pjesnikinja Asja Kahle zajednički su kreirale sve projekte “Perlica” i njihovih prethodnica – ansambla “Perle”.

  Ovaj autorski dvojac napisao je svih osam kazališnih predstava “Perli” i “Perlica”, počevši od sada već legendarnog dječjeg mjuzikla “Afrička priča” iz 2000. godine, koji je svojim autoricama priskrbio Nagradu hrvatskoga glumišta i nagrade Porin u dvije kategorije, pa do poznatih mjuzikla “Priča o Splitu” i “Životinjski bal”.

  Prije pet godina, “Perlice” su se odvojile od GKM-a. Ingrid Flesch, vlasnica imena i autorica projekta “Perlice”, napustila je GKM nakon punih 36 godina, u vrijeme krize oko izbora ravnatelja koja se otegla unedogled i za nju neprihvatljivih ideja tadašnjeg Kazališnog vijeća.

  Sadašnji ravnatelj Ivo Perkušić inicirao je povratak poznatog studija, međutim, on je narastao toliko da se čitav ne može vratiti.

  – Dogovorio sam suradnju s gospođom Flesch koja kaže da je veseli povratak na najljepše mjesto u gradu.”Perlice” koje su i osnovane u GKM-u te su odgojene tisuće djece, kod nas će formirati svoje grupe, a s njima će raditi Ingrid Flesch i njezini suradnici, tako da ćemo uz dramski, ponovno imati i glazbeni studio. Bit će to posebno zgodno za djecu iz kotareva u centru, iz Spinuta, Skalica, Dobroga i drugih kojima će sada pozornica biti blizu. U siječnju ćemo u tom smislu imati i sastanke i dogovore sa školama iz tih kvartova – kaže Perkušić.

  Ingrid Flesch, pak, napominje kako se studio u zadnjih pet godina jako raširio.

  – U početku, odmah nakon što sam dala otkaz u GKM-u, unajmili smo prostor na Splitu 3, i u njemu uredili i televizijski studio. Potom smo osnovali i podružnice u Sinju, Kaštelima i Trogiru. U našem studiju snimamo emisije koje imaju izvrsnu gledanost, diljem svijeta, i naravno, zadržat ćemo ga.

  Povratak na naše ishodište i staru scenu, znam, mnogo će značiti i roditeljima koji žive u centru grada jer svoju djecu neće morati razvoziti i dovoziti na probe. Sada se dogovaramo oko rasporeda i broja grupa, a s radom u Teatrinu počet ćemo 1. veljače – najavila je voditeljica.

  Osim prostornog širenja, i uspješnog rada s djecom i mladima “Perlice” su zadnjih godina veoma aktivne i na društvenim mrežama, imaju vlastitu TV i videoprodukciju, i vlastite kanale na internetu.

  – Veoma smo gledani i u Europi i u čitavom svijetu. Evo, jutros gledam na YouTubeu naša “Pjesma zločestog lava” iz “Afiričke priče”, došla je do 78 milijuna pregleda.

  Uz to, Asja Kahle i ja mnogo radimo, u protekloj godini smo bile na listi ZAMP-a među deset najproduktivnijih autora – navodi Ingrid Flesch.

  Ipak, “Perlice” će biti još ljepše gledati uživo, i ova nova suradnja sa starom matičnom kućom, lijepa je vijest i za publiku i za kazalište.•

  Teatrin, u kojemu rad počinje 1. veljače, bit će svojevrsna podružnica za djecu iz užeg centra grada, dok će veliki studio na Splitu 3 i ostali punktovi također nastaviti s radom u svojim sjedištima, najavila je voditeljica Ingrid Flesch