• VODIČ KROZ MUZEJSKE RADIONICE

  Juuu-huuu! Stigli su nam zimski praznici

  Započeli su zimski praznici. Muzeji i kulturne institucije grada Splita i ove godine organiziraju bogat i zanimljiv program u kojem će sigurno svatko pronaći nešto za sebe.

  Donosimo samo dio toga, a kompletan program možete pogledati na linku

  Počinjemo sa filmovima u kinoteci  Zlatna vrata koja je  pripremila čak dva ciklusa dječjih igranih filmova. Prvi se sastoji od klasika hrvatske kinematografije, poput „Vlaka u snijegu“, „Družbe Pere Kvržice“, „Vuka samotnjaka“… u kojima su uživale generacije djece, a današnji ih osnovnoškolci uglavnom nisu imali prilike vidjeti. Drugi ciklus obuhvaća filmove za djecu novijeg datuma,  koji nisu zastupljene u uobičajenom kinoprogramu.  Filmovi su na programu u 17.00 sati. Cijena ulaznice iznosi 20 kn, a za članove Kinoteke 10 kn.  Raspored prikazivanja možete naći na www.zlatnavrata.hr

  Zoološki vrt i prirodoslovni muzej organiziraju radionice izrade skulptura iz životinjskog zimskog svijeta a djeca imaju prilike svakog dana u 17:30 h pogledati film “Dinosauri” koji se prikazuje sve do  11. siječnja.

  HAS organizira grafičke radionice kao i upoznavanje sa samostanskim pisarnicama. Na trodnevnim radionicama polaznici će imati priliku naučiti sve o izgledu, pisanju i ukrašavanju crkvenih knjiga.

  U Arheološkom muzeju očekuju vas radionice izrade nakita od gline. Radionice će se sastojati od dvije faze: tijekom zimskih školskih praznika, nakon stručnog vođenja, sudionici započinju modeliranje i rad s glinom u gipsanim kalupima. Druga faza radionice, vezana uz bojanje i oblikovanje predmeta u nakit, održat će se tijekom proljetnih školskih praznika

  U Etnografskom muzeju rješavaju se “Pitalice-neskitalice” , izrađuje nakit, škrinjice, čestitke, brodice i kućice.

  Galerija Meštrović pobliže upoznava djecu sa likom i djelom velikog umjetnika kroz šetnju, igre, glazbu i radionice.

  U Galeriji Umjetnina održavaju se radionice stripa, a u Muzeju grada Splita izrađivati će se novčići s likom cara Dioklecijana.

  Pomorski muzej već tradicionalno organizira čitav niz radionica na temu podmorja, mora, tvrđava i brodova.

  Gradska knjižnica Marka Marulića upoznaje polaznike sa sve popularnijom decoupage tehnikom,  organizira pričaonice, večeri glazbe i poezije.

  I u Kaštelima je zanimljivo. Tako ćete  u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću saznati sve o tvrđavama koje su se u davna vremena gradile za obranu od neprijatelja.

  Krenete li put Klisa , možete se okušati u školi mačevanja i streljaštva koja je organizirana u suradnji s Kliškim uskocima.

  A zaputite li se do Sinja upoznat ćete se sa poviješću Sinjske alke, posebice s dijelovima odore i opreme alkara i alkarskih momaka, te konjaničke opreme a djeca će izrađivati i slikati dijelove njihove opreme.

  Želimo vam sretne i inspirativne praznike!