• DUBROVAČKI SPORT

  Vrijeme do četvrtog razreda ključno je za razvoj djeteta

  Vitomir Spasović je bio uspješan judaš. Godinama neizostavan na pobjedničkom postolju državnih prvenstava. Danas je predsjednik Udruge Pokret – aktivan i zdrav, koja za cilj ima promovirati sport i tjelesnu aktivnost.

  – To je veoma važno za osnovce, učenike od 1. do 4. razreda, jer se oni baš u ovoj dobi uključuju u sport – naglasio je profesor kineziologije Spasović, koji je četvrtu godinu uzastopno predstavio projekt u Dubrovniku.

  – Ponudili smo i ovaj put mališanima cijelu lepezu sportova, kojima je bogat grad Dubrovnik, da odaberu onaj sport koji im se najviše sviđa. To smo napravili i u drugim sredinama Rijeci, Vukovaru… Ova dob djeteta je najvažnija za usvajanje nekog sporta te zdravog načina života. S odlaskom u školu djeca sjede u klupama, počinju taj jedan način života, kojem treba dodati i vrijeme koje provedu pred kompjuterom i(li) televizorom, te je kod njih sve manje tjelesnih aktivnosti. Protiv toga se možemo boriti na način da djecu uključimo u sport – dodao je Spasović.

  Projekt ‘Odaberi sport’ provodi se uz potporu Hrvatskog olimpijskog odbora, a u Dubrovniku su mu partneri Grad Dubrovnik i Dubrovački savez športova. Rukomet, odbojka, plivanje, judo, gimnastika, vaterpolo, (mali)nogomet, veslanje, stolni tenis su se predstavili u dvorani Osnovne škole Mokošica. Kao i proteklih godina, tako i ove, gostovali su poznati dubrovački sportaši. Judašica Dubrovnika i hrvatska reprezentativka Ivana Šutalo, posljednjih godina najuspješnija sportašica Grada Dubrovnika, također je pozvala mališane da se uključe u sport. Ivana je u razgovoru s Franom Ridjanom, poznatim licem s HTV-ovog ekrana, upoznala mališane s judom, načinom rada i pričala im o nastupima na velikim natjecanjima.

  Spasović je prije nekoliko godina izdao serijal knjiga ‘Mali sportaši’.

  – Te knjige su na afirmativan i djeci prilagođen način dale opis 26 olimpijskih sportova te približile  načela olimpizma i Olimpijskih igara. Način na koji smo primljeni i reakcije djece nas ohrabruje da nastavimo dalje. Rezultate vidimo. Mnogo djece je našlo igru koja im se sviđa, te se uključilo u jedan od klubova – rekao je Spasović.