• Jedrenje na škoju

  Velike nade hvarskog jedrenja imaju tek 9 godina i puno trofeja

  U našoj zemlji nema zaljubljenika u jedrenje da barem djelomično nije upoznat s radom JK “Zvir” iz Hvara (osnovan 1951.), koji je šire poznat po organizaciji tradicionalnih Međunarodnih Novogodišnjih regata (laser, laser radial, laser 4.7 i optimist).

  Održat će se ona i ove godine, 42. zaredom, od 28. do 31. prosinca, međutim, znakovito je da su ‘zvirići’ svoje kvalitetne treninge ove godine obilježili na način da su s proteklih 6 regata u grad podno Španjole donijeli čak 10 pehara.
  S mladom ekipom rade treneri Joško Kovačević – Bepo i Vedran Grga Ive, cijelo ljeto su trimali djecu i jedra, njih dvadesetak. Trud se isplatio već na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u klasi optimist (U 12) u Starome Gradu – Farosu, gdje je Marta Tudor osvojila 2. mjesto ukupno za djevojčice i 1. mjesto do 10 godina.
  Na sljedećoj 18. regati u Splitu Mala Mrduja – Memorijal Boris Vujnović Marta je bila 2. djevojčica do 12 godina, a Nina Marušić ukupno 3. djevojčica i 1. do 12 godina. U Dubrovniku je Marta opet osvojila 2. mjesto, a Nina 3. mjesto u kategoriji djevojčica do 12 godina

  Forska dica zlata vrijede

  Da se uistinu radi o velikim nadama hrvatskog jedrenja svjedoči i Ninin uspjeh na tradicionalnoj regati malih klasa u Primoštenu. Ona je tamo bila 2. djevojčica do 12 godina, da bi zatim briljirala i na Državnom prvenstvu u Zadru gdje je ponovno uzela pehar i to za 2. mjesto do 12 godina. No, ni to nije sve,  ona ima još i pehar s regate sv. Ivana u Omišu, gdje je također bila 2. u kategoriji do 12 godina.
  ▪ Ovo što je JK “Zvir” u pola sezone donio 10 pehara u Hvar najveći je uspjeh hvarskih jedriličara poslije zlatne generacije od prije 18 godina. Ljetna škola jedrenja polučila je uspjeh i pokazalo se da bez predanog i svakodnevnog rada nema ni rezultata. Grad Hvar je osigurao novčana sredstva i zato će naši mladi jedriličari i jedriličarke i ubuduće dostojno prezentirati našu sredinu i jedrenje koje ima dugu tradiciju – kazao je Nikša Ive – Čane, tajnik Izvršnog odbora JK “Zvir”, alfa i omega hrvatskog otočnog jedrenja.
  I zaista, tijekom proteklih 67 godina kroz “Zvir” je prošlo na stotine djece koja i sada tamo s radošću svraćaju, međutim, o novoj hvarskoj generaciji u koju spadaju: Marta Tudor, Nina Marušić, Danica Vučetić,Bartolo Bucat, Nikola Karković, Karlo Domančić, Petar Erceg, Glen Dieters,Vinko Ilišković, Petar Hure, Jana Erceg,Tin Jurić, Nika Đolo, Tonči Šćepanović i ostala hvarska mladost bez sumnje su budućnost našeg jedrenja a Čane je očito bio u pravu kada zimus reče “… Za ovu dicu će se još čuti, o njima će se pričati”.