• BALUN ‘NA GUSARA’

  Tu su učili Bradarić i Nejašmić, a bit će tu još štofa za Hajduka

  Šušur oko igrališta, sve su stolice zauzete, roditelji već piju piće i čekaju da počne trening. Tako je svaki put – kažu nam veseli roditelji mališana koji marljivo treniraju nogomet na terenima pokraj Veslačkog kluba Gusar. – Tribate ih slikat kako se drže za žicu, kako prsti “krvare” od nervoze, haha – rugaju se jedni drugima. Nije lako gledat dicu danas kako igraju. Velik je naboj, želja, kako dice, tako i roditelja. Nije to samo u nogometu… Svi su došli u svojim dresovima, s imenom na leđima, jedni u zelenkaste, drugi u plave. A jedan mali se uvatija za glavu. Šta mu je? Ajme majko… – Zaboravija san dres – zavapija je mali Duje. Asti miša. Kako će takav na sliku? U civilu. Ne može, rekli smo ka Vojko.

  Suradnja s Gusarom

  Odma je mater drugog malog nogometaša uzela mobitel u ruku i okrenila Dujinu mater. I eto je za pet minuta, s pravin dresom. Bija je Duje sad miran, sritan… Sad su dvi generacije NK Spinut, jedna do devet, druga do 11 godina bile sređene tiptop. A s njima i treneri Stipe Domazet i Ivica Huljev. – Među prvima smo u Splitu pokrenili školu nogometa, bilo je to 2004. godine. Mi smo krenili kad nije bilo ni Adriatica ni mnogih ostalih škola ili klubova koji sad rade. A sad skoro svaki kvart ima svoj klub – kaza nam je Huljev. – Na Gusara smo od početka, moran pohvalit suradnju s Gusarom svih ovih godina, svaka im čast – doda je Domazet. Radi se o pravoj školi, nije im cilj širit kategorije, nego radit s dicon dok su skroz mladi, da ih nauče igrat, ali i guštat u balunu. – Imamo generacije U-11 i U-9, natječemo se u županijskoj ligi. Imamo dosta dobrih rezultata, u rujnu je recimo generacija do devet godina dobila na Klisu Hajduka, dobar je to uspjeh ove generacije. Složile su se sada dvije dobre ekipe, napravili su dobar uspjeh na Dalmatinko kupu, osvojili treće misto. U ligi smo među najmlađim ekipama… – kažu nam treneri. Kojima rezultat nije na prvom mistu. – Teško se profilirat, ali imamo stalno dovoljno dice, vole trenirat, za svakoga ima prostora. Ima tu zanimljivih momčića, nikad se ne zna, uvik može isplivat neki novi Bradarić (Domagoj, nap. a.) ili Nejašmić koji su ponikli u našoj školi. Odakle dica dolaze? – Gravitira nam četiri – pet okolnih škola. Ima konkurencije u ostalim klubovima, ali i dice. Dolaze nam i s Trstenika, Mertojaka, ali većina je iz susidstva – kaže Domazet.

  Rad s najmlađima

  I nemate namjeru organizirat grupe starije dice? – Ne, bazirani smo na mlađim kategorijama, posli svatko ide svojin puten. Di odu? – Dajemo im savjete, idu u Hajduka, u Splita, Adriatica, Primorca… U klubove koji imaju dobre kategorije u starijim uzrastima. Mi ih odgajamo, stvaramo dobru podlogu za dalje – kažu nam treneri malog kluba iz Spinuta u kojen među dicom, ali i među roditeljima, vlada prava obiteljska atmosfera. Posli slikavanja dica su dobila pizzu, a da bi opet došli u novine, tribat će se još oznojit. Neki će od njih vjerojatno nać sriću u drigin sportovima, a ima onih koje već traži Hajduk, igraju za neke selekcije splitskih “bijelih” već sada, no treniraju i dalje na Gusara.