• OLIMPIJSKI FESTIVAL SPLITSKIH VRTIĆA

  Pravi olimpijac mora imati snagu, brzinu, prijateljstvo, kapu i vodu!

  Ja sam puno dana trenirala na Marjanu – nakon istrčane utrke od 50 metara izjavila je Lena Ordulj iz Dječjeg vrtića “Dobri”, jedna od 480 djevojčica i dječaka iz splitskih predškolskih ustanova koji su u utorak 29. svibnja sudjelovali u 17. olimpijskom festivalu na stadionu u Parku mladeži.
  Zaštićeni kapama od jakog sunca, pod budnom paskom svojih trenerica, odnosno odgajateljica, mališani su se natjecali u trčanju na 50 metara, štafeti četiri puta 25 metara, bacanju teniske loptice udalj, skoku udalj i malom nogometu, koji je okupio čak osam ženskih ekipa.
  – Ajdee Ema! Nazad! Ajmo, idemo! – navijale su tete Branka i Marija iz “Petra Pana” za svoju žensku reprezentaciju pred brankom.
  Niko Bebić pohvalio im se medaljom iz trčanja, a odličja za svoj vrtić “Grigor Vitez” donijeli su i trkači Filip Eterović Erik Čugura, dok je s lopticom je maestralno baratao Roko Poljak iz “Dobrog”. I nisu jedini jer su se medalje osvajale ko od šale u svim disciplinama, a mališani su ih ponosno nosili oko vrata, pozirajući presretnim mamama, tatama, bakama, djedovima i tetama koji su ih neumorno fotografirali mobitelima. Nije mala stvar biti olimpijac, barem na jedan dan.

  Što dalje od ekrana

  Zadovoljan je bio i organizator natjecanja prof. Mladen Milović, koji sve ove godine kroz Splitski savez športova i Savez školskih sportskih društava grada Splita, “gura” ovu sjajnu manifestaciju koja njeguje vrijednosti olimpizma kod najmlađih članova našeg društva.
  – Cilj nam je uvesti djecu u svijet sporta, ali i učiti ih prijateljstvu, razumijevanju različitosti, natjecanju u fair-play ozračju. Aktivno provođenje vremena danas je itekako važno za našu djecu zbog sve većeg utjecaja ekrana, mobitela, igrica. Mnogima je ovo prilika da vide kako izgleda stadion, kako izgleda jedno sportsko natjecanje.
  Tako organiziramo i Marjansku štafetu za osnovne škole, a neka djeca tek tad prvi put dođu na Marjan. Ne kažem da se svi trebaju baviti sportom, ali tjelesna aktivnost, igra na zraku, pa i šetnja s roditeljima, e to je ono što treba njegovati od malih nogu – smatra profesor Mladen, pozdravljajući okupljene vrtićance iz “Ciciban športa”, vrtića “More”, “Ružmarin” i “Tempour” (ustanova “Cvit Mediterana”), “Čarobnog pianina”, “Dobrog 1 i 2”, “Grigora Viteza”, “Koralja” i “Mandaline” iz ustanove “Marjan”, te “Petra Pana” i “Popaja” iz “Radosti”.