• OPET ĆE SE ZAZELENJETI

  Počelo pošumljavanje Mosora, splitski izviđači i volonteri iz cijele Hrvatske vrijedno se prihvatili mašklina

  Uz zvukove neumornog udaranja mašklina o kamenje podno Zvjezdarnice na Mosoru, u nedjelju 30. rujna počela je “Boranka”, najveća akcija pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji.

  Oko 350 volontera, mahom izviđača, stiglo je autobusima iz Varaždina, Bjelovara, Otoka, Čakovca i Zagreba, pridružiti se splitskom Skautskom zboru.

  Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske koji potpisuje organizaciju “Boranke”, najavljuje da će se okupljati svake subote:

  – Imamo preko dvije tisuće prijavljenih volontera, članova raznih udruga i organizacija, tvrtki, branitelja i vatrogasaca, ali i dalje pozivamo građane da se pridruže. Došli smo na Mosor s oko četiri tisuće sadnica i nekoliko kilograma sjemena. Alepski bor ne koristi se u pošumljavanju, već autohtone sorte koje nisu tako lako zapaljive. Koristit će se crni i primorski bor, čempres, pinija, crni jasen. Bit će ponešto i hrasta medunca. Bjelogorica je u sjemenu, druge vrste u sadnicama – kazao je Špicer, dodajući da su trenutačno najbolji klimatski i kalendarski uvjeti za sadnju. Dok ne krenu prve stalne kiše, brentačama će svaki vikend zalijevati. Koliko novca od sponzora prikupe, toliko će akcija biti. Sadnice osiguravaju dijelom Hrvatske šume, a prikupljaju se i donacijama od građana i tvrtki.

  Za nove generacije

  Edi Perić, predsjednik splitskog Skautskog zbora, citirao je stihove: “Tko nije drvo razumio prvo pa tek onda sadio, taj nije ništa uradio i shvatit će kad-tad da ne zna što je hlad.”
  – Pošumljavamo za buduće generacije. Vjerojatno zbog godina neću dočekati da vidim kad ovdje naraste velika šuma, ali to je netko drugi nekoć radio za nas, pa je u redu da mi radimo dalje. Naravno, postoji mogućnost da opet bude požar, ali odustati od pošumljavanja je predaja pred zlom i mi to ne prihvaćamo – naglasio je Perić. Da vidi kako su se primili stasiti borovi, jedva čeka 15-godišnja Mirta Prizmić. Već je osam godina u splitskim izviđačima.
  – Počašćeni smo što sudjelujemo u “Boranki”. Zamišljamo kako ćemo se vratiti s mlađim članovima izviđača ovdje, na Mosor, da vidimo drveća kad stasaju – kazala nam je Mirta u pauzi od kupanja rupe duboke i široke po 40 centimetara. Istu želju ima i 11-godišnjaGita: – Donijeli smo sadnice. Spremne su da ih stavimo u zemlju, a ja sam zadužena da ih nosim i dodajem. Ne smijem kopati jer sam mlađa od 15 godina. To je za starije – kaže Gita, koja je članica izviđača već godinu dana.
  Dok oni rade, nadgleda ih stručno oko Vinka Prizmića, pročelnika HGSS-a, ujedno partnera akcije. – Učimo djecu kako na siguran način boraviti u prirodi i što napraviti ako dođe do nezgode ili ozljede. Ovim projektom želimo učiniti planine i šume sigurnijima jer svako dijete koje posadi stablo doživljavat će ih kao nešto vlastito, čuvati buduću šumu – poručuje Prizmić.

  Klimatske promjene

  U “Boranki” sudjeluje i planetarno popularni Greenpeace. Petra Andrić ispred organizacije naglasila je da klimatske promjene dovode do požara na Mediteranu.
  – One se ne događaju daleko od nas ili negdje u budućnosti. Samo u zadnjih nekoliko dana u Hrvatskoj je izgorjelo stotine hektara površine na barem pet lokacija. Od lipnja je u priobalju gorjelo više od 2000 puta. Od zadnjih deset godina, osam su bile najtoplije u povijesti mjerenja – poručuje Petra. “Boranki” su se pridružili članovi Greenpeacea iz čak pet zemalja. Pomoć volonterima pri pošumljavanju pružaju glavni partneri – HGSS, Hrvatske šume, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade i UHDDR. Cijela kampanja odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a pomažu i Crveni križ Split te gradska Javna vatrogasna postrojba.