• Svi na Marjan

  Nema te igraonice ili zabave u zatvorenom koja može zamijeniti vrijeme provedeno u prirodi

  Zaredalo se prošlog tjedna nekoliko dana oblaka i kiše, a kako je nedjelja konačno osvanula okupana suncem, nisu nas začudile kolone Splićana svih generacija koje smo sreli na putu prema voljenom Marjanu.
  Bicikle, romobili, kolica, mali i veliki lajavi psi, dječja cika i vika, profi sportaši i rekreativci početnici… Svjedočimo pravom mravinjaku već na samom ulasku u Park-šumu sa sjeverne strane.
  Nasmijana i pristupačna, upravo onakva kakvu je znamo dok je prije odlaska u zasluženu mirovinu uspješno vodila programe kulturnih aktivnosti u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića, u susret nam ide Ingrid Poljanić. U šetnji je sa suprugom Brankom, koji s poznanikom proučava aplikaciju na mobitelu koja broji prijeđene korake i kilometre. A njih dvoje su je jučer odlučili baš pošteno testirati.
  – Nismo baš svaki dan na Marjanu, ali dosta često smo tu, posebno ljeti, jer smo pronašli plažicu koja nam odgovara. Danas smo ostavili auto u centru i napravit ćemo cijeli krug oko Marjana. Pomalo, nigdje nam se ne žuri – otkrivaju nam svoj ambiciozni plan Ingrid i Branko prije nego što su nastavili hitrim korakom kakve cure i momka.

  Na trim stazi primjećujemo dvije gospođe, proučavaju biljke i ubrano pažljivo odlažu u vrećicu. Nije sezona šparoga, o čemu se radi, zanima nas.

  – Evo skupljamo biljke za herbarij sina šestaša, on uči za kontrolni koji ima sutra, pa ja odrađujem domaći rad umjesto njega – smije se Željka, zadovoljna jer je većinu od propisanih 25 biljaka pronašla upravo na Marjanu, a manji dio prije koji dan na selu.
  – Inače smo i s djecom tu, šetnja Marjanom nam je ritual ako nema kiše, za šoping centre se odlučujemo jedino ako je baš ružno vrijeme. Ali ovo nam je prva opcija – priča nam Željka.
  Prava terapija je ovo brdo, jer kako drukčije objasniti što nema namrgođenih lica, prolaznici nam redom dijele osmijeh za osmijehom.
  – Često nismo ni svjesni koje bogatstvo imamo tu u centru Splita. Pokušavamo svaki vikend barem jedan dan provesti na Marjanu, ponesemo sendviče, sokove, a termosicu napunimo kavom. Nema te igraonice ili zabave u zatvorenom prostoru koja vrijeme provedeno u prirodi može zamijeniti. O videoigricama i tabletima da ne pričam – kazuje nam mlada mama Iva, koja je u šetnji s dvoje dječice.