• 2. OTVORENO PRVENSTVO OTOKA HVARA

  Najvažnije je da djeca prevladaju strah od borbi

  U sportskoj dvorani “Pelinje” održano je 2. otvoreno prvenstvo otoka Hvara u judu, što znači da se obitelji otočnih sportova posve uspješno pridružio i jedan atraktivni sport čiji je osnivač Jigiro Kano. Za to su najzaslužniji akademski judo klubovi “Hvar”, “Jelsa” i “Student” iz Splita, a o rastu ovog borilačkog sporta na škoju ponajbolje svjedoči činjenica da je na prvenstvu nastupilo 120 mladih natjecatelja iz čak šest dalmatinskih klubova (AJK “Student” – Split, “Makarska 1968.”, “Tempo” – Podstrana, “Split”, “Jadran” – Kaštela i “Sinj”).
  ▪ Sve su to zapravo nama dragi prijatelji kod kojih i mi s našim malim judašima povremeno odlazimo na natjecanja u protekle dvije godine. Oni su nam sada uzvratili i to nas zaista veseli, lani smo na prvenstvu imali svega tri, a ove godine šest klubova. Valjda i to govori o našem napretku, a najvažnije je da nam djeca prevladaju strah od borbi i pokažu što su do sada naučili, jer će se jedino tako osposobiti za sudjelovanje i na nekim jačim turnirima u našoj regiji – kazao je Renato Šćulac, koji je uz trenera prof. Ivana Rebića zapravo spitus movens hvarskog juda.

  Mora se naglasiti da je prvenstvo organizirano na visokoj razini, onako po mjeri, jer bi u slučaju većeg broja sudionika ono predugo trajalo i djeca se ne bi mogla vratiti svojim kućama. Kategorije su standardne, ‘sumo’ i mali judaši, a domaćini su pod patronatom AJK “Student”, kako i priliči, svoju ekipu složili od ponajboljih pojedinaca (Roko Turić, Antonio Pavičić, Gabrijel Matković, Hrvoje Ćaleta, Mateo PopovićPaula Ladan, Paola Pavičić – Donkić…), mada je smisao svega bio da se što bolje predstave i u spomenutom smislu odrade po dvije ili tri borbe.
                                                                         
  I potrajalo je to neko vrijeme, kako smo i očekivali, treneri i prijatelji su ustrajno savjetovali svoje ‘nade’, rodbina i publika navijali, korektno do kraja. A na posljetku je i formalno objavljena lista ekipnih rezultata i to kako slijedi: AJK “Student” – 147, “Tempo” – 26, “Makarska 1968.” – 18, “Split” – 17, “Sinj” – 16 i “Jadran” – 6 bodova. Dovoljno razloga za radost, ponos, ali i pokoju suzu razočarenja, sve je to sportski, međutim, ono nešto nezaboravno doživjeli su Toma Fredotović (Jelsa) i Leonarda Lovrić (AJK Student, Split).
  ▪ Ovdje itekako primjećujemo veliki napredak hvarskih judaša, kako u pokazanom znanju, tako i u borbama. To je ono što nas ohrabruje, jednostavno nisam mogao ne zamijetiti tog malog Fredotovića i dodijeliti mu priznajnje koje je zaista zaslužio, a isto je i s Leonardom ona je u finalu pobijedila do sada neprikosnovenu domaću zvijezdu – govori prof. Davor Vukorepa, proslavljeni hrvatski judaš i reprezentativac ex Jugoslavije.
  Forska dica za sada rade u dvije grupe, predškolci i prva tri razreda Osnovne škole, te oni stariji. Ukupno ih je šezdesetak, a neki od njih će stopama svojih predhodnika Domagoja Ćalete i Antonija Podruga, sadašnjih srednjoškolaca koji su se priključili klubu u Splitu. Podstreka njihovom napretku ne daje samo Vukorepa, trude se i drugi, tako je medalje u kategoriji ‘sumo’ podijelila Sanja Ćurin, ravnateljica Dječjeg vrtića “Vanđela Božitković” iz Hvara, a ostale uključujući i pehare prof. Ivica Babić (Policijska postaja Hvar), Jurica Miličić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara i Petar Razović, direktor Turističkog ureda TZG Hvara. E, baš lijepo, tako i treba.

   Toma i Leonarda svladali strah od publike

  Prije me pred publikom bilo strah izaći na tatami, ali mi se sada čini da je sve ovo jedna lijepa igra. Dakle, ja sam sada pobijedio i sebe i svoje protivnike, pa ću nadam se tako i nastaviti – rekao nam je mali Vrbanjan Toma Fredotović nakon natjecanja, dok je Splićanka Leonarda Lovrić svoj uspjeh prokomentirala ovako “… Morala sam se dobro potruditi da bi zaslužila titulu najbolje, nije baš lako na domaćem terenu pobjediti jednu Paulu Ladan, prošlogodišnju najuspješniju natjecateljicu hvarskog prvenstva, ali dobar je ovo znak, idemo dalje pobjeđivati.”