• LJETNA ŠKOLA TEHNIČKIH AKTIVNOSTI

  Na Mosoru učili o filmu, robotici, fotografiji…

  U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor završila je druga ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola, koja je zaintrigirala trinaest osnovaca i srednjoškolaca iz Podstrane, Dugog Rata, Omiša, Šibenika, Orebića i Splita, ali i iz Švicarske i Češke. Za njih je u tome razdoblju priređeno pet raznolikih radionica s područja tehnike i znanosti.
  Jedna od njih je i radionica digitalne fotografije, potom radionica modelarstva na kojoj su djeca od lagane šperploče i prema nacrtima otisnutima na samoljepljivi papir izrađivala modele kolica s gumenim motorom. Djeca su savladala i osnove robotike, gdje su učili sastavljati, programirati i koristiti male edukacijske robote mBot-e. Roboti su prema uprogramiranim uputama slijedila unaprijed zadane staze i zaobilazili prepreke na njima.
  Nakon što su upoznata s osnovama računalnog programiranja, djeca su se okušala u izradi – i uporabi – jednostavnih „igrica“.
  Posljednji dan Ljetne škole je pripao filmskoj radionici, koja je prvi put održana u Zvjezdanom selu. Polaznike su naučili razlikovati filmske vrste, rodove i žanrove, ali se i upoznati s osnovama filmske gramatike i pojmovima poput rakursa i filmskog plana.
  Uz sve to za djecu su održavana i predavanja iz astronomije, te promatranja planeta Venere, Marsa, Jupitera i Saturna putem teleskopa. Demonstrirana im je i metoda promatranja Sunca projekcijom. Spomenimo i to kako je do kraja ljeta predviđeno održavanje i Radioamaterskog kampa, koji je na rasporedu od 19. do 26. kolovoza.