• ŽIVOT NA TATATAMIJU

  Međunarodni trening kamp “Kaštela”

  Klub koji je osnovan od radnika kaštelanske Željezare, proteklog vikenda organizirao je kamp na kojem se “kovalo” petstotinjak judaša iz Hrvatske i desetak država Europe.

  Judo klub Dalmacijacement šestu godinu zaredom organizirao je međunarodni trening kamp “Kaštela” u razdoblju od 3. do 5. siječnja. Mjesto održavanja bila je dvorana na Sokolani u Kaštel Sućurcu, koja je već lagano postala pretijesna za sve sudionike.

  S nama u razgovoru proveo je predsjednik kluba Zoran Blažević. On nam je na samom početku pojasnio o kakvom se kampu radi i odakle ideja.

  – Judo je sport u kojem sezona ne traje kao u nekim drugim sportovima. Primjerice, nema proljetnog i jesenskog dijela, jednostavno počinje u siječnju i završava u prosincu te se kroz to razdoblje trenira i održavaju natjecanja. Stoga se prije šest godina rodila ideja da se napravi kamp za judaše na području županije za početak priprema za novu sezonu.

  Kastel Sucurac, 040119
  Medjunarodni judo kamp u Kastel Sucurcu.
  Na fotografiji: Medjunarodni judo kamp.
  Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

  Brzo se proširili

  Kamp je bio pun pogodak. Ubrzo smo se proširili od Dubrovnika do Zadra, a onda i na cijelu Hrvatsku pa smo zbog toga morali mijenjati dvoranu. U početku smo održavali kamp u našoj dvorani, a onda smo se zbog većeg odaziva preselili u gradsku dvoranu. Tri godine kasnije kamp je privukao inozemne klubove. Bilo je neizbježno da kamp postane međunarodni. Do sada su najviše sudjelovali klubovi iz Slovenije i iz Bosne i Hercegovine, a priključuju se i druge zemlje poput Nizozemske, Crne Gore, Albanije i slično. Ove godine prvi put su nam došli judaši iz Ukrajine, Poljske, Slovačke i Grčke. Sve zbog jednog cilja – napredak u kvaliteti judaša. Da bi naši judaši došli do veće razine u kvaliteti, moraju raditi s boljima od sebe. Stoga želimo dovoditi nositelje kvalitete, a to je moguće samo odlaskom na druge kampove po Europi. Dobrim dijelom smo do sada uspjeli u tome.

  Došla je i Barbara Matić

  Kamp je postao obaveza za hrvatske reprezentativce, pa su sudjelovali judaši poput Barbare Matić i braće Komorić kao nositelji naše kvalitete. Drugi klubovi se prijavljuju, prijave počinju u listopadu i traju dva mjeseca. Posebnih uvjetâ nema, osim za starije gdje je glavni kriterij prijave da je judaš reprezentativac. Ove godine kamp je privukao preko petsto sudionika i sedamdeset trenera iz ukupno jedanaest zemalja. Usporedbe radi, prve godine sudjelovalo je oko 150 judaša iz tri zemlje. Tatami je primio djecu od deset godina do najstarijeg sudionika koji ima oko trideset godina. Kamp je otvoren u četvrtak, 3. siječnja kada je započeo trodnevni sportski događaj.

  – Za vrijeme kampa judaši su odrađivali po dva treninga dnevno, ujutro i popodne, podijeljeno u dvije grupe. Jednu grupu činili su mlađi judaši do šesnaest godina, a drugu stariji judaši od šesnaest godina pa nadalje. Trajanje jednog treninga je otprilike sat ipo vremena, na kojima su se uglavnom radile, to mi kažemo “borbe” uz nekih osam promjena. A vrijeme između treninga sudionici su iskoristili za međusobno upoznavanje i druženje, dijeljenje iskustava, ali i kao prigodu za razgledavanje. Blažević nam je rekao da je djeci uglavnom zanimljiv prostor morâ te kulturna baština Kaštela i Splita. Kako je proteklih dana bilo malo hladnije vrijeme, u razgledavanje su se odlučili samo oni najhrabriji i najznatiželjniji. Okupiti veliki broj sudionika iz različitih dijelova Hrvatske i Europe zahtjevan je pothvat koji iziskuje mnoštvo vremena. No, za Judo klub Dalmaciju to je sad postalo već “rutina”. – Najviše vremena potroši se na pripremu. Naime, cijela dvorana pokrivena je strunjačama koje treba dobro pripremiti. Zatim se se posebna pažnja svraća na to da se prijavljenima riješi smještaj. Svi sudionici bili su smješteni na području Kaštela i Solina. Potom treba osigurati dežurne liječnike za vrijeme treninga i slično…

  Kastel Sucurac, 040119
  Medjunarodni judo kamp u Kastel Sucurcu.
  Na fotografiji: Medjunarodni judo kamp.
  Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

  Dobri sparing partneri

  Kamp se uglavnom financira iz sredstava kluba, a dio prihoda dolazi iz kotizacije koju plaća svaki klub koji sudjeluje. Blažević je također zahvalio za potporu grada Kaštela, ponajviše na ustupanju gradske dvorane. Zauzvrat klub donosi mnoge plodove, dio zasluga zasigurno ide kampu na kojem kaštelanski judaši u susretima s boljima od sebe imaju priliku za rast. – Mogu reći da je kvaliteta naših judaša od početka organiziranja ovog kampa apsolutno porasla. Došli smo do mogućnosti da i mi odlazimo na druga, jača natjecanja. Posebno bih istaknuo Katarinu Krišto, koja je sa sedamnaest godina kadetska, juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske. Imamo još par reprezentativaca, istaknuo bih još juniore Lovru Barišića i Marina Jerkunicu. Nakon kampa, s judašima u klubu dalje nastavljaju raditi njihovi treneri. Trenutno ih je četvero, svi sa završenim fakultetima, ali ih čak troje volontira! S druge strane, hrvatski reprezentativci nastavit će svoje pripreme u austrijskom Leondingu jer početkom veljače kreću prva natjecanja.

  ODLIČNE BROJKE

  Iz 11 zemalja više od 500 sudionika

  Na kampu je sudjelovalo više od 500 sudionika sa 70 trenera iz 11 europskih zemalja. Iako još nije postao dovoljno jak da privuče neka svjetska imena, sve je veći broj reprezentativaca koji sudjeluju. Iz godine u godinu sve su jači nositelji kvalitete, što se posebno odražava na uspjehe polaznika kampa, pa tako i samog Judo kluba Dalmacijacementa.