• MANDARINA CUP 2018.

  Mali asovi igraju kao veliki

  Udruga Mandarina Cup iz Opuzena organizirala je i ove godine istoimeni turnir koji se odigravao od petka 28. rujna do nedjelje 30. rujna na terenima u Opuzenu i Metkoviću.

  Uz dvije godine prekida turnir se održava od 2011. godine, a na njemu ove godine sudjeluje preko tisuću djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Slovenije podijeljenih u ukupno tri kategorije. Natječu se oni najmlađi dječaci rođeni 2010. godine i mlađi, igraju na umjetnoj travi dimenzija 40×20 metara s pet igrača i golmanom, zatim oni rođeni 2008. godine i mlađi koji nastupaju u ekipama 7 plus 1, a igraju na polovini nogometnog terena te U13 skupina, s igračima rođenim 2006. i mlađima koji nastupaju na velikom terenu. Uz Hajduk i Dinamo te lokalne klubove Neretvanac, Jadran, ONK Metković, Neretvu došli su dječaci iz Zadra, Šibenika, ali i mnogih drugih klubova i škola nogometa diljem Hrvatske te susjednih država. Tu su bili mali igrači Širokog Brijega, Zrinjskog, Bigeste, ŠN AS Međugorje, slovenskog Krškog… Dresovi najrazličitijih boja i glasovi stotina malih igrača, možda i nekih budućih zvijezda, ispunili su u petak terene Opuzena i Metkovića, ali i opuzenskog trga gdje je turnir službeno otvoren uz svečani defile svih sudionika. Sve što donosi najvažnija sporedna stvar na svijetu je stalo u tri dana igranja. Bilo je tu suza, radosti i ljutnje, bure, sunca i vrućine, prekrasnih pogodaka, sudačkih pogrešaka, jedanaesteraca, promašenih prilika, penala, ali na kraju i velikog prijateljstva koje se rodilo između samih sudionika turnira. I upravo je to prijateljstvo i druženje posebnost koju ističu organizatori turnira. Zoran Popović, predsjednik organizacijskog odbora ističe da se u Opuzenu poseban naglasak stavlja na druženje i upoznavanje malih igrača, ali i njihovih trenera. Već u petak navečer održana je zajednička večera za članove svih stručnih stožera, a subota je osim za nogomet bila rezervirana i za vožnju u lađama po neretvanskim rukavcima i kanalima te posjet plantažama mandarina i otkupno-distributivnim centrima. Ponosni su domaćini na taj segment i ponudu, a datum održavanja turnira od početka je brižno planiran i koincidira sa startom berbe voća po kojem je Dolina Neretve poznata. Od prve ideje Mandarina Cupa tu su i dva poznata nogometna imena – Kristijan Soče, novi predsjednik NK Neretvanac te Goran Proleta, trenutno trener Jadrana iz Ploča. Dvojac je to koji je i pokrenuo cijelu priču oko turnira mladih nada. Obojica ističu zahvalnost svima koji su pomogli organizaciji turnira, posebno gradovima Opuzenu i Metkoviću, na čijim se travnjacima igraju susreti ovogodišnjeg natjecanja. Pravi je ovo primjer suradnje i sportske pomoći susjeda i sportskih rivala. Ne treba zanemariti ni Općinu Slivno i Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i mnogobrojne sponzore i volontere bez čije bi pomoći cijeli turnir bilo nemoguće organizirati. Nogometni rezultat je ipak djelomično bio u drugom planu. Vidjeli smo mnoštvo roditelja na tribinama i ulicama Opuzena i Metkovića, koji su došli u pratnji svoje djece i dojmovi su uistinu pozitivni kod velike većine.

  Čarobne vizure neretvanske Doline, spoj kristalno plavog mora, brda i iz močvare izvađenih polja u samom osvitu jeseni najbolje su pozivnice svima onima koji do sad nisu bili na turniru, koji savršeno spaja nogomet i prekrasnu prirodu Neretve.

   

  Hajdukovi klinci najbolji u tri kategorije

  U U9 kategoriji slavio je Hajduk protiv Međugorja. Najbolji vratar: Bruno Hajder Hajduk. Strijelac: Tino Božinović Hajduk. Igrač: Hrvoje Čilić (ŠNA Međugorja). U U11 kategoriji slavio je opet Hajduk pobjedom protiv Širokog Brijega. Najbolji vratar je Ante Vidojević iz Neretve, strijelac Roko Vojvodić iz Hajduka odakle dolazi i najbolji igrač Roko Jenjić. Hat-trick Hajduku donosi generacija U13 pobjedom protiv Dinama od 1:0. Najbolji strijelac je bio Duje Rejić, ujedno i najbolji igrač turnira. Najbolji vratar je Ivan Šiško iz Hajduka, a strijelac Tin Miljak Iz Dinama.