• DILEMA DANAŠNJICE

  Kad bi Vaše dijete trebalo dobiti svoj prvi mobitel?

  Kad je zapravo pravo vrijeme da svom potomku uručite njegov vlastiti mobitel, pitanje je koji bi neki šaljivci okarakterizirali kao „Million- dollar question“. Jer zaista nema jednostavnog odgovora na ovo goruće pitanje s kojim se suočavaju roditelji današnjice. Djetetova dob nije jedini faktor koji je relevantan.  Njegov osjećaj za odgovornost  i spremnost da se drži pravila i dogovora znače puno više.

  Imajte na umu da kad dajete svom djetetu mobitel – dajete mu zapravo moćan alat za komunikaciju i produkciju raznovrsnih sadržaja.  S njim dijete dobiva alat da stvara fotografije, tekstove i videa koja odmah može sherati i postavljati na različite mreže. Roditelji sami trebaju procijeniti da li je njihovo dijete dovoljno zrelo i odgovorno i za korištenje ovih širokih ovlasti.

  Ako ste u dilemi tj. procjenjujete da je tehnološka „potkovanost“ vašeg djeteta veća od njegove mogućnosti da tu istu tehnologiju pametno koristi obratite pozornost na taj nesrazmjer. Možda biste ipak trebali reći : „Ne još“.

  U međuvremenu, evo nekih pitanja koje biste trebali razmotriti:

  Da li vaše dijete pokazuje zadovoljavajući stupanj odgovornosti npr. točni su i uredni sa svojim obvezama, drže se dogovora i sl.

  Da li vaše dijete često gubi stvari? Ako je to slučaj, možete očekivati da će se to dogoditi i sa (skupim) mobitelom.

  Da li morate biti u stalnom kontaktu sa djetetom iz sigurnosnih razloga?

  Da li će im lakši kontakt sa prijateljima preko mobitela koristiti u socijalizaciji?

  Da li ste sigurni da će koristiti mobitel odgovorno- npr. neće slati poruke tijekom sata u školi ili ometati druge sa pozivima?

  Mogu li se pridržavati ograničenja koje ste im postavili npr. za razgovore ili broj aplikacija koji skidaju?

  Da li znaju odgovorno koristiti videa, fotografije i tekstove i time ne uznemiravati ili sramotiti druge?

  Izvor: www.commonsensemedia.org