• DANI ŠPORTA GRADA SPLITA

  Dovedite djecu, nek’ probaju sve sportove, stručnjaci će kazati što im najviše leži

  Zanimljiv je sportski vikend pred splitskim mališanima. Javna ustanova športski objekti je osmislila “Dane športa grada Splita”, na neki način dane otvorenih vrata po sportskim borilištima diljem grada tijekom kojih će mališani i njihovi roditelji imati priliku isprobati razne sportove, okušati se u njima i onda odlučiti gdje će nastaviti trenirati..

  – U razdoblju od 17. do 18. studenoga u terminima od 8 do 16 sati u našoj će se organizaciji održati manifestacija “Dani športa grada Splita” za djecu predškolske dobi te djecu prvih razreda osnovnih škola – kazala nam je voditeljica projekta Edita Grubišić.

  Što želite postići ovom manifestacijom?

  – Želja nam je bila upoznati širu javnost sa sportskim objektima kojima upravljamo i njihovim sadržajima. Moramo i želimo promicati sport kao djelatnost od posebnog društvenog interesa te animirati djecu te doprinijeti njihovom mentalnom, fizičkom i socijalnom zdravlju – rekla je Grubišić.

  Dobro, djeca će doći na borilišta u pratnji roditelja, što tamo mogu očekivati?

  – Omogućit ćemo svakom djetetu da po svom izboru uz stručnu pomoć testira svoje predisponiranosti za određeni sport. Tako ih planiramo animirati da se nakon pokaznih satova što više njih uključi u redovne sportske aktivnosti.

  Do sada je JUŠO uglavnom stajao kao “servis”, brinuli ste o objettima i korisnicima objekata, ovo je sada nešto novo, da ulazite u konkretnu animaciju djece, pokušajem da ih se što više uključi u sport.

  – Statistički su pokazatelji poražavajući kada su u pitanju organizirane aktivnosti u sportovima bilo na natjecateljskoj, bilo na rekreativnoj razini. To nas je potaklo da mi kao servis svojim građanima u sportu ovom manifestacijom privučemo što više djece na aktivno bavljenje sportskim aktivnostima – rekao je ravnatelj JUŠO Tomislav Borozan te dodao

  – Činjenica je da smo talentirana i trofejna nacija u različitim vrstama sportova, ali egzaktna istraživanja ukazala su da postotak djece koja se bave sportom od 6 do 11 godina nije zadovoljavajući. Kroz sport se izliječi 40 posto kroničnih nezaraznih bolesti kroz djetinjstvo, razvijaju se socijalizacija, motorika i inteligencija. Mali će se Splićani moći okušati u nizu zanimljivih sportova, nadajmo se i naći sebi pravu aktivnost za budućnost. Prilika je ovo i roditeljima koji su neodlučni, koji ni sami ne znaju za što je njihovo dijete predodređeno, a nemaju ni vremena ići od kluba do kluba, da u jednom vikendu “odrade posao”. Vrata su im otvorena, a stručnjaci iz splitskih klubova bit će im na usluzi. Ne smije se ovo propustiti.