• IDEMO U PRIRODU

  Djeca koja se igraju vani sretnija su i uspješnija

  Nova studija sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj pokazala  je da je vrijeme koje djeca provode na otvorenom dragocjeno i korisno za njihovo mentalno zdravlje.

  U djece koja provode više vremena u prirodi, manje je vjerojatno da će razviti različite psihijatrijske poremećaje kao odrasli jer, kako pokazuju istraživanja, igra na otvorenom je iznimno dobra za ukupnu radost i razvoj djeteta. Inače, postoje mnogi faktori koji utječu na mentalno zdravlje, kao što su, na primjer, genetska predispozicija i obiteljska povijest. Istraživači također upozoravaju da je suština studije ne zastrašiti urbane stanovnike, nego pojačati uvjerenje da su zelene površine dobre za djecu i da je dokazano da je integracija prirodnog okoliša u urbana područja korisna.

  Činjenica je da djeca ne provode toliko vremena vani koliko su to činile generacije prije njih. Anketa koju je proveo British National Trust sugerira da prosječno dijete provede vani u prosjeku nešto više od četiri sata tjedno. Za usporedbu, njihovi roditelji su provodili oko 8,2 sata. No, mnogi roditelji nastoje promijeniti te navike jer osjećaju da njihova djeca ne dobivaju dovoljno sunca i svježeg zraka. Znanstvenici potvrđuju te nalaze. Postoji mnogo dokaza da je spontana, slobodna igra ključna za razvoj djeteta. Djeca koja se mogu slobodno igrati vani bolje se razvijaju i sretnija su, a priroda pruža idealno mjesto za povezivanje djece i roditelja. Istina je da, kada vrijeme ne dopušta, ne moramo odlaziti u prirodu. Međutim, barem bismo, prema znanstvenicima, morali provesti mnogo više vremena vani.

  “Priroda djeci predstavlja nevjerojatno zanimljivo igralište”, kaže dr. sc. Richard Mitchell, epidemiolog i direktor Centra za ekološka, društvena i zdravstvena istraživanja. “To je fantastično mjesto da otkrijete kako svijet funkcionira, a dijete može skakati po granama drveća i igrati se u blatu. Sve ove senzorne stimulacije imaju vrlo pozitivan utjecaj na razvoj djece”, dodaje.

  Istraživanja pokazuju da naš mozak reagira na prirodu smanjujući koncentraciju hormona stresa koji cirkuliraju u našem tijelu i snižavaju krvni tlak. Studije su također pokazale da su djeca koja puno vremena provode na otvorenom pažljivija u školi i postižu bolje rezultate na standardiziranim testovima. Vrijeme provedeno na otvorenom također pomaže u borbi protiv pretilosti i poboljšava djetetove socijalne vještine, budući da druge studije ukazuju na vezu između kontakta s prirodom i altruističkog i kooperativnog ponašanja.

  Studija iz 2006. godine pokazala je da studenti upisani u škole s raznolikijim prirodnim okruženjima nisu samo fizički aktivniji nego i civiliziraniji. Na društvenoj razini, studije pokazuju da su djeca koja odrastaju u prirodi i ekološki osvještenija i više zainteresirana za aktivno očuvanje i zaštitu okoliša. “Životi djece su prestrogi”, kaže Mitchell. “Djecu vozimo na treninge nogometa i na satove klavira da bi bili uspješni u životu, ali istodobno zaboravljamo na prednosti koje nam daje priroda”, zaključuje on