• MALI KERAMIČARI I DIZAJNERI

  Dizajn i izvedba po mjeri velikih majstora – malih je ruku djelo

  U šibenskoj Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” izložbene vitrine ovih su dana ugostile zanimljive goste: male keramičare i dizajnere, iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti u Kninu.
  Zapravo, da nisam vidjela plakatić, ni u snu ne bih pomislila da su to dječji radovi!
  A jesu. Te satove, vaze, zdjele, posude… školarci rade u izvannastavnim aktivnostima, sa svojim – pazite sad! – učiteljicama: Biljanom Macura, Zdravkom Mihaljević i Daliborkom Anić Bare. Dakle, njihove voditeljice nisu nastavnice likovne kulture nego učiteljice, i to bez pojačane likovne kulture! A dizajn učeničkih radova je takav da bi čovjek mogao zaključiti da to, kao prvo, rade odrasli, i, kao drugo, likovno obrazovani!
  Tek od školske godine 2015./2016. nastavnica likovne kulture Tatjana Jadrić radi s grupom djece od 5. do 8. razreda.
  Rad grupe „Mali keramičari“ iz kninske osnovne škole datira od 2001. godine. Uz pomoć međunarodne organizacije Catholic Relief Service opremili su radionicu i – počeli.
  – Kroz školsku keramičarsku radionicu prošlo je tristotinjak učenika. Radimo jednom tjedno po 2 sata, ali kako je zanimanje veliko, nas tri radimo s djecom u dvije grupe. Djecu podučavamo vještinama u oblikovanju gline, dizajn smišljamo same uz česte sugestije djece, apsolutno uvažavamo njihovu kreativnost. Rad s glinom je nešto posebno, imamo, naravno, i peć, i pribor i, uopće, odlično smo opremljeni! Naravno da je sve to moguće uz veliku pomoć našeg ravnatelja Ivana Uzuna koji je prepoznao tu našu aktivnost i zna koje su vrijednosti dječje kreativnosti.
  Ispočetka su radili jednostavne predmete, broševe, pločice, svijećnjake, sada, kažu, već teže izradi unikatnih satova, zdjela, vaza…

  Uz bok s renomiranim umjetnicima

  Bogme, po onome što smo vidjeli na šibenskoj izložbi, trebali bi mali Kninjani i njihove učiteljice osnovati neku školsku zadrugu i postati profitabilni za te svoje aktivnosti! Za nabavu materijala i možda kakvu dodatnu obuku. Ugostili su do sada dvoje akademskih umjetnika, akademsku slikaricu i keramičarku Ljerku Njerš i keramičara Borisa Rocu, te imali zajedničku radionicu. Svake godine uz Dan škole organiziraju izložbu, surađuju s lokalnom zajednicom, uz potporu Gospodarske komore za područja posebne državne skrbi izlagali su i na sajmovima poduzetništva. U svojim su radionicama ugostili članove Udruge invalida „Sveti Bartolomej“, zajedno radili, izlagali i imali prodajnu izložbu čiji su prihod namijenili kninskoj Ligi protiv raka.
  Škola Domovinske zahvalnosti ukrašena je radovima svojih malih keramičara koji su tri uzastopne godine sudjelovali u školi stvaralaštva za darovite učenike „Novigradsko proljeće“.
  Izložba u Šibeniku plijenila je poglede brojnih Šibenčana koji dnevno dolaze u to najživlje središte šibenske gradske kulture!