• Još malo pa će zvoniti

  Besplatne knjige dočekat će u klupama mnoge učenike

  Odbrojavaju se dani do početka nove nastavne godine u osnovnim i srednjim školama Splitsko-dalmatinske županije, u kojima nastava počinje 10. rujna umjesto 3. rujna, kad se očekuje početak nastave u ostalim dijelovima Hrvatske.
  Prema službenim podacima, na području ove županije prvi put će u klupe osnovnih škola sjesti 4436 prvašića (dok je lani, prema e-maticama, bio 4531 prvašić).
  Podijeljeno prema osnivačima osnovnih škola na području županije (SDŽ, Grad Split i Grad Makarska), brojke su sljedeće: u splitske škole upisana su 1672 prvašića, što je u odnosu na lani stotinjak učenika manje, Grad Makarska upisao ih je 143 (lani 137), dok su preostali učenici, njih 2621, upisani u prve razrede škola kojima je osnivač Splitsko-dalmatinska županija. Iz Odjela za prosvjetu, kulturu i šport Ureda državne uprave SDŽ dobili smo informaciju kako broj odgoda upisa zasad prelazi 200, a postupci utvrđivanja psihofizičkog stanja djece u suradnji s predstavnicima školske medicine još su u tijeku.
  Kao što je poznato, Grad Split će sredstvima iz proračuna za učenike svih osnovnih škola čiji je osnivač Grad Split (su)financirati troškove nabave udžbenika, radnih bilježnica i pripadajućih dopunskih nastavnih pomagala za školsku 2018./2019. godinu. Za učenike prvih, drugih i trećih razreda osiguran je iznos od 600 kuna po učeniku, za učenike četvrtih razreda po 650 kuna, za petaše i šestaše po 1050 kuna, a za učenike sedmih i osmih razreda po 1200 kuna.
  Učenicima s teškoćama koji se školuju po prilagođenom programu i u posebnim razrednim odjeljenjima u cijelosti će se financirati troškovi nabave udžbenika i radnih bilježnica.
  Na web-stranici Split.hr, kao i na stranicama škola objavljeni su detalji o nabavi knjiga i njihovu sufinanciranju. Roditelji, odnosno staratelji će od 27. kolovoza moći predati zahtjev u školu u koju im je dijete upisano, te će uz njega priložiti i račune za kupljene udžbenike, radne bilježnice i pripadajuća dopunska nastavna pomagala. Iznos računa koji će roditelji ili staratelji priložiti uz zahtjev mora biti isti ili veći od iznosa predviđenog po razredima. Konačno, sa stranica škola već se može isprintati obrazac zahtjeva.
  Kako najavljuju iz Grada Splita, škole će obavljati isplate odmah po primitku zahtjeva roditelja ili staratelja, a sve isplate trebaju se završiti do 30. rujna ove godine.
  Također, Splitsko-dalmatinska županija ove će školske godine financirati udžbenike za sve osnovce čijim je školama osnivač. Riječ je o 65 osnovnih škola s oko 22 tisuće učenika, u koje ne ulaze osnovne škole s područja Splita i Makarske koji su osnivači osnovnih škola na svojem području. Za školsku godinu 2018./2019. nabavljeno je 213 tisuća udžbenika. Financirani su udžbenici svih obveznih predmeta, kao i udžbenici iz vjeronauka iako je riječ o izbornom predmetu, a razlog tome jest činjenica da je gotovo 98 posto osnovaca izabralo vjeronauk kao izborni predmet.
  Lijepo je što će sve učenike škola kojima je Županija osnivač prvog dana nastave na njihovim školskim klupama dočekati udžbenici. Roditelji ili skrbnici djece prilikom njihova preuzimanja potpisat će izjavu da će ih nakon završetka školske godine vratiti u školu u kojoj su ih preuzeli. Roditeljima pak ostaje briga osigurati radni materijal za djecu, kao i radne bilježnice, iako je veliki broj jedinica lokalne samouprave najavio da će ih nabaviti za djecu sa svojeg područja.
  Svim učenicima sretno u novoj školskoj godini, a roditeljima i nastavnicima puno strpljenja i razumijevanja!